Skip to main content

Activator of blokbeugel

Wat is het nut van deze beugel?

Bij jou groeit de bovenkaak harder dan de onderkaak. De activator remt de groei van de bovenkaak en zorgt ervoor dat de onderkaak harder gaat groeien. Verder verplaatsen de boventanden zich door deze beugel naar achteren en de ondertanden zich naar voren.

Wanneer en hoeveel moet de beugel gedragen worden?

Het is noodzakelijk dat je de activator maximaal draagt. De buitenboordbeugel mag je ook zoveel mogelijk dragen  (in ieder geval thuis en ’s nachts). Mocht de buitenboordbeugel losschieten dan kun je deze er zelf weer inklikken. Wanneer je de activator even niet kunt dragen, bijvoorbeeld tijdens bepaalde sporten/spellen, eten, drinken en poetsen, bewaar hem dan in het doosje dat je hebt meegekregen. Zo kan de beugel niet stuk gaan of kwijtraken en ook de hond gaat er dan niet mee aan de wandel (honden zijn gek op beugels).

Hoe maak je de beugel schoon?

Het is belangrijk dat je de beugel elke dag schoonmaakt. Op de beugel zitten immers dezelfde bacteriën en tandplak die ook op je tanden zitten. Als je de viezigheid niet goed verwijdert, gaat je beugel heel erg stinken en er vies uitzien. Je kunt de activator het beste schoonmaken onder de lauwe kraan met afwasmiddel of handzeep en gebruik hiervoor dan een harde borstel, bijv. een kunstgebittenborstel. Daarna  goed afspoelen, dan proef je echt geen zeep meer. Vergeet ook niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken (niet in de vaatwasser). Je buitenboordbeugel moet ook worden gepoetst want ook daar gaat speeksel op zitten.

Welke problemen kun je tegen komen?

Natuurlijk moet je in het begin heel erg wennen. Je kunt er in het begin een moe gevoel in je kauwspieren, een drukkend gevoel op je tanden en overmatige speekselproductie van krijgen. Maar probeer wel door te zetten. Meestal gaan deze vervelende bijwerkingen vanzelf weer over. Wat je verder kunt doen, is bijvoorbeeld een pijnstiller nemen. Als je na een week nog niet gewend bent, is het wel belangrijk dat je even contact opneemt om  langs te komen. Het kan zijn dat er al heel snel pijnlijke drukplekjes in je mond ontstaan. Blijf de beugel wel dragen. Neem als dit na 2 dagen nog niet over is,  contact met ons op en kom langs op de praktijk zodat we de beugel kunnen aanpassen. Wanneer de beugel ’s nachts steeds uitgaat, kun je beter niet wachten tot je volgende controle afspraak. Je kunt beter bellen zodat we kunnen kijken wat er aan gedaan kan worden. Soms breekt er een stukje ijzer of plastic van de beugel af. Je moet dan de beugel naar de praktijk (laten) brengen samen met het gipsmodel waar je beugel op gemaakt is om deze te laten repareren. Enkele dagen later kun je de beugel dan weer ophalen. We moeten hem dan wel altijd weer even bij je passen, dus hiervoor moet je zelf mee komen. Als  de breuk vaker optreedt moet je eens proberen uit te zoeken of je  (zonder dat je het merkt)  met de beugel in je mond zit te spelen (bijv. door je onderkaak heen en weer te bewegen) of dat je de beugel niet op de juiste manier in doet.

Tot slot nog dit

Alle begin is moeilijk, maar als je eenmaal aan deze beugel bent gewend, zul je merken dat het enorm meevalt en dat de afstand tussen de boven- en de ondertanden  heel snel minder wordt. Deze afstand wordt gemiddeld 1 mm per maand kleiner.  Je komt regelmatig voor controle en dan meten we de afstand tussen je boven- en ondertanden ook altijd op.

Houd vooral vol en bedenk dat de beugel nauwelijks werkt wanneer je hem te weinig draagt en dan is alle moeite voor niets. Op een gegeven moment gaan we de beugel afbouwen, dan hoef je hem alleen nog thuis en ’s nachts en later alleen nog ’s nachts te dragen.

Wij wensen je heel veel succes en tot ziens op je volgende afspraak.

Uitneembare beugel

Wanneer en hoeveel moet de beugel gedragen worden?

Het is noodzakelijk dat je deze beugel maximaal draagt (tenzij jou anders is verteld). Wanneer je de beugel even niet kunt dragen, bijvoorbeeld tijdens bepaalde sporten/spellen, eten, drinken en poetsen, bewaar hem dan in het doosje dat je hebt meegekregen. Zo kan de beugel niet stuk gaan of kwijtraken en ook de hond gaat er dan niet mee aan de wandel (honden zijn gek op beugels).

Hoe maak je de beugel schoon?

Het is belangrijk dat je de beugel elke dag schoonmaakt. Op de beugel zitten immers dezelfde bacteriën en tandplak die ook op je tanden zitten. Als je de viezigheid niet goed verwijdert, gaat je beugel heel erg stinken en er vies uitzien. Je kunt de beugel het beste schoonmaken onder de lauwe kraan met afwasmiddel of handzeep.

Gebruik hiervoor een harde borstel, bijvoorbeeld een kunstgebittenborstel. Daarna  goed afspoelen, dan proef je echt geen zeep meer. Vergeet ook niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken (niet in de vaatwasser).

Welke problemen kun je tegen komen?

Natuurlijk moet je in het begin heel erg wennen. Je kunt er in het begin een moe gevoel in je kauwspieren, een drukkend gevoel op je tanden en overmatige speekselproductie van krijgen. Maar probeer wel door te zetten!

Meestal gaan deze vervelende bijwerkingen vanzelf weer over. Wat je verder kunt doen, is bijvoorbeeld een pijnstiller nemen. Als je na een week nog niet gewend bent, is het wel belangrijk dat je even contact opneemt om  langs te komen. Het kan zijn dat er al heel snel pijnlijke drukplekjes in je mond ontstaan. Blijf de beugel dan wel dragen. Neem als dit na 2 dagen nog niet over is, contact met ons op en kom langs op de praktijk zodat we de beugel kunnen aanpassen. Wanneer de beugel ’s nachts steeds uitgaat, kun je beter niet wachten tot je volgende controle afspraak. Je kunt beter bellen zodat we kunnen kijken wat er aan gedaan kan worden. Soms breekt er een stukje ijzer of plastic van de beugel af. Je moet dan de beugel naar de praktijk (laten) brengen samen met het gipsmodel waar je beugel op gemaakt is om deze te laten repareren. Enkele dagen later kun je de beugel dan weer ophalen. We moeten hem dan wel altijd weer even bij je passen, dus hiervoor moet je zelf mee komen. Als de breuk vaker optreedt, moet je eens proberen uit te zoeken of je (zonder dat je het merkt) met de beugel in je mond zit te spelen (bijvoorbeeld door je onderkaak heen en weer te bewegen) of dat je de beugel niet op de juiste manier in of uit doet.

Tot slot nog dit

Alle begin is moeilijk, maar als je eenmaal aan deze beugel bent gewend, zul je merken dat het enorm meevalt.

Je komt regelmatig voor controle. Houd vooral vol en bedenk dat de beugel nauwelijks werkt wanneer je hem te weinig draagt en dan is alle moeite voor niets. Op een gegeven moment gaan we de beugel afbouwen, dan hoef je hem alleen nog thuis en ’s nachts en later alleen nog ’s nachts te dragen.

Wij wensen je heel veel succes en tot ziens op je volgende afspraak.

Vaste beugel

Wat is een vaste beugel?

De vaste beugel bestaat uit brackets (slotjes) en boogjes (draden). Deze beugel zorgt ervoor dat tanden en kiezen precies op de juiste plaats worden gezet. De mond is erg gevoelig voor veranderingen. Het plaatsen van apparatuur wordt dan ook gevolgd door een periode van aanpassing. Het kan dan tijdelijk met ongemak gepaard gaan en de tanden kunnen gevoelig worden, vooral bij kauwen. Eventueel kan in dit geval een pijnstiller worden genomen. Een goede medewerking van de patient (en ouders) tijdens de behandeling is van essentieel belang voor het bereiken van een optimaal eindresultaat en houdt in:

  • Handhaven van een perfecte mondhygiëne: na iedere maaltijd en voor het slapen gaan goed poetsen. Kijk regelmatig met plaque-verklikkers of alle plaque echt weggepoetst is. De brackets en de tanden moeten altijd glanzend schoon zijn.
  • Dragen van de apparatuur zoals elastieken, buitenbeugels etc. volgens instructie. Indien elastiekjes moeten worden gedragen, is dat dag en nacht (tenzij anders voorgeschreven wordt). Vervang deze elastiekjes elke dag en zorg dat je altijd een aantal reserve elastiekjes bij je hebt voor het geval dat ze stuk gaan.
  • Vermijden van bepaalde soorten voedsel, zoals frisdrank, kauwgom en toffees, om beschadiging van apparatuur en/of tanden te voorkomen. Snijd appels en stokbrood in kleine stukjes.
  • Nakomen van afspraken. Deze zullen vaak onder schooltijd plaatsvinden, omdat 90% van de patienten schoolgaand is.
  • Contact opnemen als apparatuur stuk is (ook als er binnenkort reeds een afspraak staat) of het antwoordapparaat inspreken!!!

Een matige of slechte mondhygiëne kan leiden tot gaatjes, ontkalkingen, verkleurde tanden en tandvleesziekten. Soms is het bij een duidelijk slechte medewerking nodig een behandeling voortijdig te staken. Ook het niet nakomen van financiële verplichtingen kan tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Als een behandeling voortijdig wordt beëindigd, kan dit leiden tot ernstig negatieve gevolgen voor het gebit van de patiënt.

Als brackets onnodig losraken, heeft dit tot gevolg dat:

  • de beugel niet werkt zoals het hoort
  • de behandeling onnodig lang zal duren
  • een deel van de beugel gaat uitsteken en pijn kan doen
  • vaak extra reparatie-afspraken moeten worden gemaakt, meestal tijdens schooltijd
  • het extra kosten met zich meebrengt

Vaste beugel met ringetjes/bandjes om de kiezen

Om ringetjes/bandjes om de kiezen te kunnen plaatsen, is het noodzakelijk om ruimte te maken tussen de kiezen. Dit gebeurt met behulp van elastiekjes en wordt separeren genoemd. Door deze elastiekjes worden de kiezen een beetje uit elkaar geduwd. De kiezen kunnen wat gevoelig worden, maar dit gaat doorgaans snel over (gemiddeld 2 dagen last). Eten, drinken en poetsen is gewoon mogelijk. Let er wel op dat de elastiekjes goed blijven zitten. Valt er een elastiekje tussenuit, bel dan even de dag voordat de beugel geplaatst wordt op voor het maken van een afspraak. We plaatsen dan opnieuw een elastiekje zodat de volgende dag de bandjes geplaatst kunnen worden.

Wanneer de kiezen erg gevoelig zijn, is het raadzaam een half uur vóór het eten een pijnstiller (bijv. Paracetamol) te nemen, zodat het eten minder gevoelig is. Na een paar dagen verdwijnt de gevoeligheid meestal vanzelf.

Doorzichtige eindbeugel (OIR)

OIR (orthodontic invisable retainer)

De OIR wordt gemaakt door een plaatje doorzichtige kunststof te verwarmen tot het materiaal zacht is, het op een gipsmodel te leggen, waarna het onder grote druk om het gipsmodel wordt geperst, zodat het exact de vorm van de tanden en kiezen aanneemt. De OIR wordt daarna bijgeslepen. De OIR zorgt er voor om na de behandeling de tanden en kiezen op de juiste plaats te houden.

Wanneer en hoeveel moet de beugel gedragen worden?

Het is belangrijk dat je deze beugel in elk geval de eerste maand thuis en ’s nachts draagt. Tijdens eten en poetsen kun je de beugel niet dragen. Bewaar hem dan in het doosje dat je hebt meegekregen. Zo kan de beugel niet stuk gaan of kwijtraken en ook de hond gaat er dan niet mee aan de wandel (honden zijn gek op beugels).

Hoe maak je de beugel schoon?

Het is belangrijk dat je de beugel elke dag schoonmaakt. Op de beugel zitten immers dezelfde bacteriën en tandplak die ook op je tanden zitten. Als je de viezigheid niet goed verwijdert, gaat je beugel heel erg stinken en er vies/dof uitzien. Je kunt de beugel het beste schoonmaken onder de lauwe kraan met afwasmiddel of handzeep. Gebruik hiervoor een harde borstel, bijv. een kunstgebittenborstel. Daarna goed afspoelen, dan proef je echt geen zeep meer. Vergeet ook niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken (niet in de vaatwasser).

Welke problemen kun je tegenkomen?

Natuurlijk moet je in het begin wennen. Je kunt een drukkend gevoel op je tanden en overmatige speekselproductie krijgen. Maar probeer wel door te zetten. Meestal gaan deze vervelende bijwerkingen vanzelf weer over. Wat je verder kunt doen is bijv. een pijnstiller nemen. Als je na 2 weken nog niet gewend bent, is het wel belangrijk dat je contact met ons opneemt om langs te komen.

Tot slot nog dit

De controle vindt plaats na ongeveer 4 maanden en tot slot nog een keer na 6 maanden en daarna helemaal niet meer. Het is wel aan te raden deze beugel in ieder geval ’s nachts zo lang mogelijk te blijven dragen.

Doorzichtige eindbeugel (OIR) met set-up

OIR (orthodontic invisable retainer)

De OIR wordt gemaakt door een plaatje doorzichtige kunststof te verwarmen tot het materiaal zacht is, het op een gipsmodel te leggen, waarna het onder grote druk om het gipsmodel wordt geperst, zodat het exact de vorm van de tanden en kiezen aanneemt. De OIR wordt daarna bijgeslepen.

Hoe werkt het?

Deze eindbeugel wordt gebruikt om hele kleine correcties van de tanden en/of kiezen uit te voeren. Voorbeeld: Op het eerste gipsmodel (Fig. 1) staat de rode tand scheef. Deze scheve tand wordt uit het gipsmodel gezaagd en op de juiste plaats vastgezet (Fig. 2).

Op dit gipsmodel (set up) wordt de OIR gemaakt. Zet je deze OIR op het eerste gebit, dan past hij niet helemaal goed en komt er druk te staan op de rode tand.
In het begin kan dit wat pijnlijk zijn maar na een tijdje staat de tand op de goede plaats.

Wanneer en hoeveel moet de beugel gedragen worden.

Het is belangrijk om deze beugel maximaal (liefst 24 uur per dag) te dragen.
Alleen tijdens eten en poetsen kun je de beugel niet in doen. Als je de beugel niet in hebt, bewaar hem dan in het doosje dat je hebt meegekregen. Zo kan de beugel niet stuk gaan of kwijtraken en ook de hond gaat er dan niet mee aan de wandel (honden zijn gek op beugels).

Hoe maak je de beugel schoon?

Het is belangrijk dat je de beugel elke dag schoonmaakt. Op de beugel zitten immers dezelfde bacteriën en tandplak die ook op je tanden zitten. Als je de viezigheid niet goed verwijdert, gaat je beugel heel erg stinken en er vies/dof uitzien. Je kunt de beugel het beste schoonmaken onder de lauwe kraan met afwasmiddel of handzeep. Gebruik hiervoor een harde borstel, bijv. een kunstgebittenborstel. Daarna goed afspoelen, dan proef je echt geen zeep meer. Vergeet ook niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken (niet in de vaatwasser).

Welke problemen kun je tegenkomen?

Natuurlijk moet je in het begin wennen. Je kunt een drukkend gevoel op je tanden en overmatige speekselproductie krijgen. Maar probeer wel door te zetten. Meestal gaan deze vervelende bijwerkingen vanzelf weer over. Wat je verder kunt doen is bijv. een pijnstiller nemen. Als je na 2 weken nog niet gewend bent, is het wel belangrijk dat je contact met ons opneemt om langs te komen.

Tot slot nog dit

Je komt regelmatig voor controle. Wanneer het eindresultaat is bereikt zullen de controles afnemen. Soms krijg je na deze beugel een draadje achter je tanden. Als je geen draadje achter je tanden kunt of wilt krijgen is het aan te raden deze beugel in ieder geval ’s nachts zo lang mogelijk te blijven dragen.

© 2019 Huisinga-Fischer.nl