Wat is het nut van deze beugel?
Bij jou groeit de bovenkaak harder dan de onderkaak. De activator remt de groei van de bovenkaak en zorgt ervoor dat de onderkaak harder gaat groeien. Verder verplaatsen de boventanden zich door deze beugel naar achteren en de ondertanden zich naar voren.
Wanneer en hoeveel moet de beugel gedragen worden?
Het is noodzakelijk dat je de activator maximaal draagt. De buitenboordbeugel mag je ook zoveel mogelijk dragen (in ieder geval thuis en ’s nachts). Mocht de buitenboordbeugel losschieten dan kun je deze er zelf weer inklikken. Wanneer je de activator even niet kunt dragen, bijvoorbeeld tijdens bepaalde sporten/spellen, eten, drinken en poetsen, bewaar hem dan in het doosje dat je hebt meegekregen. Zo kan de beugel niet stuk gaan of kwijtraken en ook de hond gaat er dan niet mee aan de wandel (honden zijn gek op beugels).
Hoe maak je de beugel schoon?
Het is belangrijk dat je de beugel elke dag schoonmaakt. Op de beugel zitten immers dezelfde bacteriën en tandplak die ook op je tanden zitten. Als je de viezigheid niet goed verwijdert, gaat je beugel heel erg stinken en er vies uitzien. Je kunt de activator het beste schoonmaken onder de lauwe kraan met afwasmiddel of handzeep en gebruik hiervoor dan een harde borstel, bijv. een kunstgebittenborstel. Daarna goed afspoelen, dan proef je echt geen zeep meer. Vergeet ook niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken (niet in de vaatwasser). Je buitenboordbeugel moet ook worden gepoetst want ook daar gaat speeksel op zitten.
Welke problemen kun je tegen komen?
Natuurlijk moet je in het begin heel erg wennen. Je kunt er in het begin een moe gevoel in je kauwspieren, een drukkend gevoel op je tanden en overmatige speekselproductie van krijgen. Maar probeer wel door te zetten. Meestal gaan deze vervelende bijwerkingen vanzelf weer over. Wat je verder kunt doen, is bijvoorbeeld een pijnstiller nemen. Als je na een week nog niet gewend bent, is het wel belangrijk dat je even contact opneemt om langs te komen. Het kan zijn dat er al heel snel pijnlijke drukplekjes in je mond ontstaan. Blijf de beugel wel dragen. Neem als dit na 2 dagen nog niet over is, contact met ons op en kom langs op de praktijk zodat we de beugel kunnen aanpassen. Wanneer de beugel ’s nachts steeds uitgaat, kun je beter niet wachten tot je volgende controle afspraak. Je kunt beter bellen zodat we kunnen kijken wat er aan gedaan kan worden. Soms breekt er een stukje ijzer of plastic van de beugel af. Je moet dan de beugel naar de praktijk (laten) brengen samen met het gipsmodel waar je beugel op gemaakt is om deze te laten repareren. Enkele dagen later kun je de beugel dan weer ophalen. We moeten hem dan wel altijd weer even bij je passen, dus hiervoor moet je zelf mee komen. Als de breuk vaker optreedt moet je eens proberen uit te zoeken of je (zonder dat je het merkt) met de beugel in je mond zit te spelen (bijv. door je onderkaak heen en weer te bewegen) of dat je de beugel niet op de juiste manier in doet.
Tot slot nog dit
Alle begin is moeilijk, maar als je eenmaal aan deze beugel bent gewend, zul je merken dat het enorm meevalt en dat de afstand tussen de boven- en de ondertanden heel snel minder wordt. Deze afstand wordt gemiddeld 1 mm per maand kleiner. Je komt regelmatig voor controle en dan meten we de afstand tussen je boven- en ondertanden ook altijd op.
Houd vooral vol en bedenk dat de beugel nauwelijks werkt wanneer je hem te weinig draagt en dan is alle moeite voor niets. Op een gegeven moment gaan we de beugel afbouwen, dan hoef je hem alleen nog thuis en ’s nachts en later alleen nog ’s nachts te dragen.
Wij wensen je heel veel succes en tot ziens op je volgende afspraak.